Esittely

Sinfoniaorkesteri Vivo on nuorista soittajista koostuva valtakunnallinen täysimittainen filharmoninen orkesteri

  • Soittajat kotoisin eri puolilta Suomea
  • Keski-ikä noin 18 vuotta
  • Ikähaarukka tällä hetkellä 15-25 vuotta
  • Enemmistö soittajista on lukiossa olevia nuoria sekä päätoimisia musiikinopiskelijoita, joille Vivo tarjoaa mahdollisuuden hankkia musiikkialan eri ammateissa vaadittavaa osaamista, tietotaitoa ja kokemusta orkesterissa soittamisesta

Taustaa

Vivo perustettiin vuonna 1986. Alkusysäyksen orkesterille antoivat nuoret soittajat, jotka paluumatkalla musiikkileiriltä kertoivat halustaan soittaa yhdessä ympäri vuoden. Kapellimestari Kari Tikka kannatti ajatusta ja oli sitä mieltä, että perustettavan orkesterin on oltava iso sinfoniaorkesteri. Helsingin debyyttikonsertti pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla kevättalvella 1989, ja sen jälkeen orkesteri on konsertoinut säännöllisesti eri puolilla Suomea.

Kari Tikan jälkeen taiteellisina johtajina ovat toimineet Mikko Franck vuosina 1997-1999, Tibor Bogányi vuosina 2000-2002 ja Esa Heikkilä vuosina 2003-2016. Kapellimestari Erkki Lasonpalo aloitti kolmivuotisen kautensa Vivon taiteellisena johtajana vuoden 2019 alussa.

Käytännössä

  • Periodiluonteisesti toimiva orkesteri konsertoi ja järjestää orkesteriperiodeja ympäri Suomea 4-6 kertaa vuodessa. Toiminnassa huomioidaan se, että soittajat ovat kotosin joka puolelta Suomea, ja siksi toimintaa pyritään myös järjestämään eri puolilla maatamme.
  • Ulkomailla Sinfoniaorkesteri Vivo on vieraillut Unkarissa, Georgiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa.
  • Vivon toiminnan vuosina 2018-2021 mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiön merkittävä taloudellinen tuki.

Taiteellinen johtaja

Erkki Lasonpalon kapellimestariopinnot alkoivat Jorma Panulan nuorisokapellimestariluokalla vuonna 2007. Vuodesta 2008 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla professori Leif Segerstamin johdolla. Kapellimestaridiplomin Lasonpalo suoritti keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin.

Erkki Lasonpalo on vieraillut diplominsa jälkeen Turun, Helsingin, Lappeenrannan, Tampereen, Lahden, Oulun, Kuopion, Vaasan, Porin, Jyväskylän ja Joensuun kaupunginorkestereissa, Götenborgin ja Islannin Sinfoniaorkestereissa, Tapiola Sinfoniettassa, Lapin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkestereissa, Kokkolan Oopperassa sekä Suomen Kansallisoopperassa ja Kansallisbaletissa. Lasonpalo on toiminut Heinäveden Musiikkipäivien taiteellisena johtajana vuodesta 2014. Syksyllä 2016 Lasonpalo aloitti työt Kemin kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja syksyllä 2017 Lasonpalo Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina. Keväästä 2019 Lasonpalo on toiminut sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana.

Viulunsoittoa Lasonpalo opiskeli ensin Lahden konservatoriossa Pertti Sutisen johdolla. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli viulua vuodesta 2004 prof. Mi-Kyung Leen, Päivyt Mellerin, prof. Réka Szilvayn ja Tero Latvalan johdolla. Hän on toinen viulisti Postiglione-jousikvartetissa, joka voitti kesällä 2009 kansainvälisen Night and Sun jousikvartettikilpailun.